Ние ще ви разкажем малко по-подробно за този процес.

Остаряването е обща биологична закономерност. Комплекс от промени, които са вредни, прогресивни, универсални и необратими. Ходът на стареене е едновременно еволюция и развитие. Съществуват различни теории за него:

  1. Теория за програмираността – вътрешни контролни механизми, които предопределят този процес.
  2. Теория за хормоналния дисбаланс – води до различни промени и нарушения на много от клетъчните функции.
  3. Теория за свободните радикали – натрупват се в организма и предразполагат промени в клетъчните и органните функции.

Има още много други предположения относно необратимото действие на времето върху хората. Но ние знаем, че за повечето от нас е по-важно как  максимално дълго и ефективно да запазим младостта си.
Кожата ни, най-вече тази на лицето, шията и деколтето, е най-големият издайник на възрастта. Затова нека поговорим за нея.

Какви промени настъпват в нашата кожа в процеса на стареене?

Защитната и функция започва да намалява. Тя става по-чувствителна, забавя се регенерацията и се образува пигментация. Започва да губи хиалуронова киселина, а това води до дехидратация. Понижават се нивата на колаген и еластин в дермата и тя загубва еластичността си. Хиподермиса изтънява и кръвоносните съдове отслабват, което води до спукани капиляри и слабо оросяване. Мускулната тъкан също се отпуска. Всичко това външно се изразява в изтъняване на кожата, поява на бръчки, увисване на контура и шията, промяна в тена и редица други особености.

Зоната около очите е една от първите засегнати от така наречените „мимически бръчки“. Тя също претърпява много промени – поява на тъмни кръгове, подпухналост или увисване на горния клепач.

За наша огромна радост има много начини за забавяне процеса на стареене:

  1. Първо и най-важно е да се погрижим за нашето психическо и физическо здраве. Да живеем в равновесие и хармония със себе си.
  2. Козметикът е следващото стъпало, с помощта, на който тези процеси могат успешно да се забавят във времето. Подмладяващите терапии, при които почистваме и подготвяме вашата кожа, за да вкараме в дълбочина различни активни субстанции, необходими за нея – Витамин А,Е,С,В и др., хиалуронова киселина, колаген, растителни екстракти – алое, мащерка, лайка, женшен, лавандула и тн., оказват изключително благоприятно въздействие. Колкото по-рано започнем да полагаме грижи за кожата си, толкова по-добре ще изглежда тя за по-дълго време.
  3. Дерматологичните процедури са от огромно значение за подобряване и поддържане на здрав, свеж и младежки вид. Важно е да знаете, че за да запазите и удължите ефекта от тях, не трябва да забравяте да посещавате и козметичния салон.
  4. Пластичната и естетичната хирургия са последната стъпка. Тя, разбира се, не изключва и предишните две (козметични и дерматологични интервенции).

Поддържайте духа и тялото си здрави и остарейте красиви и щастливи!